Hozzávalók:
fél csomag tészta
1 csésze zöldség szeletelt (répa, káposzta, hagyma, paradicsom, koriander, stb.)
csapott teáskanál füszer
csapott teáskanál őrölt kömény
ź teáskanál őrölt paprika
csapott teáskanál só
1-2 felvert tojásmás
fél evőkanál ghiu (tisztított vaj) sütéshez
Eszközök:
1 lábos, 2 tányér, 2 nagy tál, 2 kanál
Elkészítés:
Forraljon vizet. Rakja bele a tésztát. Forralja 5 percen keresztül. Vegye ki a tésztát vagy öntse ki a vizet, majd merítse hideg vízbe. Lábosban süsse a zöldségeket ghiuval puhára. A tésztát a lábosba újra főzze 4-5 percig ghiuban. Tegye hozzá a zöldségekhez a fűszereket. Verje fel a tojást és csináljon omlettet. Vágja kis darabokra és tegye a tésztához. Tegyen hozzá paradicsomszósz ízesítésül. Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20-25 perc
Elegendő 4-5 személynek.
Nepáli Zeller és paradicsomleves
Hozzávalók:
45 dkg paradicsom
1 kis fej zeller
1 és ź liter víz
2 evőkanál cukor
1 evőkanál kukoricaliszt
Só, bors ízlés szerint
Ajánlott edények:1 lábos, 1 evőkanál, 1 nagy tál, 1 szita
Elkészítése:
Szeletelje fel a paradicsomot és a zellert kis darabokra és fél liter vízben párolja amíg puhává nem válnak. Dörzsölje át a szitán. Öntse a keveréket a lábosba a vajjal és kukoricaliszttel kevert maradék negyed liter vízhez. Forralja és főzze sűrűre. Forrón tálalja! Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20-25 perc
Kukorica kenyér
Ezt a kenyeret általánosan készítik a Nepáli Teraiban, ahol nagyon kukorica terem, de a magasabban fekvő területeken is készítik
Hozzávalók:
4 csésze kukoricaliszt
1 teáskanál só
másfél csésze forró víz
1 teáskanál vaj
Eszközök:
1 nagy tál, 1 nehéz lapos lábos, 1 tányér, 1 spatula vagy lapos kanál, 1 sodrófa, 1 sodródeszka.
Elkészítés:
Szitálja át a kukoricalisztet. Vízzel dagassza meg és adja hozzá a sót. Alakítson ki 15-20 centis átmérőjű és 1 centi vastag kerek cipókat. Erősen vajazott tepsiben süsse! Pár alkalommal fordítsa meg!Variációk: A tésztába még rakhat egy szeletelt hagymát, 1 fej fokhagymát és egy zöld csilit, hogy még ízletesebbé tegyük a kenyeret.
Elkészítési idő: 25 perc
Pulao édes rizs
Hozzávalók:
2 csésze rizs
másfél csésze cukor vagy ízlés szerint
2 evőkanál ghiu (tisztított vaj)
1 fekete cardomom (hámozott és őrölt)
2 evőkanál mazsola
3 vágott mandula
2 evőkanál reszelt kókuszdió(zöld v. száraz)4-5 fekete borsmag
3-4 szegfűszeg
Eszközök:
2 mély lábos, 1 spatula, 1 tányér, 1 nagy tál.
Elkészítés:
Mossa meg a rizst 3-4 szer, majd főzze meg 4 csésze forralt vízben. Amikor a rizs puha és elfőtt a víz (szükség esetén adjon hozzá vizet), tartsa a lábosban. Egy másik lábosban melegítse fel a ghiut. Süsse meg a cardmomot, a szegfűszeget és a fekete borsot. Adja hozzá a főtt rizst. Kavargatás mellett adja hozzá a cukrot és főzze el a vizét. Díszítse kókuszdióval, mandulával és mazsolával. Tálalja forrón. Jó étvágyat.
Elkészítési idő: 30-35 perc
Elegendő 2-3 személyre.
Pulao Zöldségkeverék
Ezt az alkalmai zöldségkeveréket, főleg ünnepeken és piknikeken csinálják. Ez egy nagyon gazdag fogás.
Hozzávalók:
másfél csésze rizs
3 evőkanál ghiu (tisztított vaj)
1 csészényi karfioldarabok
fél csésze borsó
1 vékonyra vágott répa
1 finomra aprított hagyma
1 teáskanál köménymag
4 zöld vagy 2 fekete kardomom
6 fekete borsszem
2 szegfűszeg
1 teáskanál só
fél zöld csili
1-2 babérlevél
3 csésze forró víz
Kevés aprított korianderlevél
Eszközök:
1 mély lábos vagy rizsfőző, 1 spatula, 1 nagy tál.
Elkészítés:
Áztassa a rizst 5 percig vízben. Mossa meg és eressze le a vizét. Melegítse meg a ghiut és süsse barnára a hagymát. Rakjon hozzá minden fűszert. Adja hozzá a rizst, sót és zöld csilit. Süsse amíg a rizs barna és száraz nem lesz. Öntse hozzá a 3 csésze forró vizet (2-5 cm-rel fedje el a rizst) Fedje le és lassan forralja fel, amíg a rizs szemcsés és puha lesz valamint a zöldségek megfőnek. Díszítse korianderlevéllel és tálalj forrón! Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20-25 perc
Elegendő 3-4 személynek.
Rizs sör (Jaand)
Elkészítése:
Vegyen körülbelül másfél kiló (8 teáscsésze) rizst és egy marchát (speciális helyi erjesztő anyag). Főzze meg a rizst és öntse egy kosárba (nanglóba) és hagyja kihűlni. Nyáron a rizst teljesen hidegen kell tartani, de télen kissé melegebb helyen kell tartani. Morzsolja szét a marchát és keverje össze a rizzsel. Tegye meleg helyre a keveréket és hagyja állni 1 napot. A következő napon a rizsnek finom illata lesz. Az erjedésnek köszönhetően kellemes zamatot kap a rizs. Most tegye egy nagy korsóba, legjobb a fekete cserép, és öntsön mellé annyi vizet amennyi a rizs. 4-5 órán belül a víz átveszi a rizstől azt az esszenciát amitől igazi Jaand lesz belőle.
Dal Bhat - Lencse főtt rizzsel
Hozzávalók:
3 csésze víz
1 tk. kimagozott, finomra vágott zöld chilipaprika
1 csésze vörös lencse
1 ek. hámozott, reszelt, friss gyömbér
1/2 tk. só
1 tk. cukor
1/2 ek. tamarindsűrítmény
1 tk. növényi olaj
1/4 ek. fekete mustármag
1/2 ek. ötfűszerkeverék (kínai ötfűszerpor. A keverék egyenlő mennyiségű szecsuáni borsból, fahéjból vagy kassziából, szegfűszegből, ánizskaporból, és csillagánizsból áll. Valamennyi hozzávalót finomra kell őrölni, és légmentesen záródó dobozban tárolni.
Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a megtisztított lencsét. Állítsuk a tűzhelyet kisebb fokozatra és lefedve fõzzük a lencsét puhára (kb. 15 perc). Akkor jó, ha az ujjunk között könnyedén összetörhetjük a szemeket. Vegyük le a tűzről. A főtt lencsét keverjük össze a gyömbérrel, a zöld chilivel, majd turmixgépben dolgozzuk ösze őket. Tegyük vissza a tűzhelyre, adjuk hozzá a sót, a tamarindot és keverjük át alaposan. Ismét vegyük le a tűzről.
Hevítsük fel az olajat, egy közepes méretű serpenyőben pirítsuk meg a mustármagokat, ahogy a magok pattogni kezdenek, vegyük le a tűzről és öntsük rá a lencsés keveréket. Főzzük további 2-3 percig, majd végleg vegyük le a tűzről. Szórjuk bele a fűszerkeveréket, fedjük le és hagyjuk így néhány percig, hogy az ízek összeérjenek. Citromszeletekkel és főtt rizzsel tálaljuk, majd az egészet szórjuk meg friss korianderlevelekkel.