Étkezési szokások
A hagyományos bhutáni ételek szinte mindig tartalmaznak chilit, legnépszerűbb ételük, a ema datse nagy, zöld chilikből készül, melyeket sajtszószban tálalnak. Bár van bőven fehér rizsük is, a bhutániak jobban szeretik a helyi, kissé dió ízű vörös változatot. A magasabb területeken a búza az alapvető élelmiszer. Számos tibeti jellegű étel is elterjedt, mint a momos és a thukpa. Népszerű a disznózsír használata is magas energiatartalma miatt - az ide látogatók legtöbbször ehetetlennek találják, mert általában avas. Bhutánban nincs mészárszék, hűtőház is csak néhány van, így még a leglelkesebb húsevők is kénytelenek lesznek ott tartózkodásuk alatt vegetáriánus ételekkel beérni.
-Aircontact-
„A bhutáni konyhát az erőspaprika uralja, amit gyakorlatilag korlátlan mennyiségben használnak. A nyers csípős paprika az étlapjukon alapzöldségként, és nem fűszerként szerepel. Képzeljünk el pl. egy túros tésztát, ám tészta helyett szeletelt erőspaprikát használnak! – ez az „ema-daci” nevű nemzeti eledelük. Ezenkívül nagyon sok rizst esznek, napjában háromszor is. A külföldiek a fővárosban és néhány más helyen természetesen egyéb menükből is válogathatnak, de a legtöbb helyen bizony éhen marad az utazó, aki nem bírja a csípőset és nem szereti a rizst. Mindezek ellenére nagyon finom a bhutáni konyha!"
Családi kör
|