A thaiföldi konyhát talán kevésbé érte az európai hatás, mint néhány szomszédját; inkább Kínával, Indiával mutat közös vonásokat, noha a megjelenésre, tálalásra, az ételek küllemére legalább annyi figyelmet fordítanak, mint a japánok.
A felsorolásban nincs thaiföldi írás, mert képtelenség kiigazodni rajta. Kis szerencsére viszont találhatunk olyan étlapot is, amelyen ott az angol átírás, mivel elég sokan beszélik ezt a nyelvet.
Érdemes kipróbálni a sörüket - akár a hagyományos singhát, vagy az újabb amaritot. Ez áll az erős mae khong whiskyre is.
Haw mok - apróra vágott nyers halból készült csípős étel; a halat chiliből, hagymából, citromfűből, fokhagymából, kókusztejből sé szójaszószból készült mártással öntik le és megpárolják
Kaeng chued - húsleves; rizshez, más ételekhez kísérőként fogyasztják
chued mu ba-chaw - húsleves; darált sertéshúsból készült húsgombóccal és zöldséggel
chued pla - húsleves; pikkelyezett halból készült gombóccal chued wun sen - húsleves; metélttel, kínai gombával és zöldséggel Kaeng masaman - mohamedán étel; currys marha- vagy csirkehús. A húst először kókusztejben lassan megfőzik, majd fűszeres, de nem nagyon erős, currys mártással keverik össze
folyt köv.
A tökéletes szerelem likőrje
Vegyünk 10 g fahéjat, 20 g citromhéjat, 15 g kakukkfüvet, 5 g koriandert, 5 g vaníliát, 5 g szerecsendió-virágot, azaz összesen 60 g hozzávalót.
15 napig áztassuk 1 liter pálinkában, naponta rázzuk fel. Szűrjük le, és keverjük össze 0,5 l vízből és 1 kg barnacukorból készített sziruppal. Igyunk az így készült italból egy likőröspohárral a szerelmi előjáték során.
|